ZELENJAVNA ENOLONČNICA ZA ČIŠČENJE TELESA
Okusna zelenjavna juha, primerna za vse, ki si želite v zimskih časih malo lažje hrane. Porcija pokrije kar 83% naše dnevne potrebe po vitaminu A in 50% potrebe po vitaminu C. Naj povemo še, da receptu dodamo pesto, zato je juha res omamnega okusa.
Sestavine (za 8 porcij):
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja ali kokosovega olja
- 1 srednje velika čebula, sesekljamo
- 2 srednje velika korenčka, sesekljamo
- 2 stebli zelene, sesekljamo
- 350g stročjega fižola, narežemo na manjše kose
- 2 stroka česna, sesekljamo
- 8 lončkov jušne osnove
- 2 lončka/konzervi mornarskega fižola, odcedimo
- 4 lončki sesekljanega ohrovta
- 2 srednje veliki bučki, narežemo na manjše kose
- 6 češnjevih paradižnikov, narežemo na manjše kose
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 3/4 žličke soli
- 1/2 žličke popra
- 8 žličk pesto omake
Postopek priprave:
- Olje segrejemo v večjem loncu in dodamo čebulo, korenje, zeleno, stročji fižol in česen. Kuhamo, občasno premešamo, dokler se zelenjava ne zmehča – približno 10 minut. Nato dodamo jušno osnovo in pustimo, da juha zavre. Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 10 minut, občasno premešamo.
- Dodamo mornarski fižol, ohrovt, bučke, paradižnik, vinski kis, sol in poper. Spet povečamo ogenj, da juha zavre še enkrat. Kuhamo 10 minut, nato odstavimo iz ognja. V vsak krožnik juhe dodamo še 1 žličko pesto omake.
Hranilne vrednosti (na 1 porcijo):
- 225kcal
- 8g maščobe
- 8g vlaknin
- 28g ogljikovih hidratov
- 13g beljakovin