HRANA, BOGATA Z JODOM
Hrana, bogata z jodom, je odlična za naše zdravje, pomembna pa je tudi za ravnovesje naših hormonov.
Jod je esencialni mineral, ki igra pomembno vlogo pri sintezi hormonov ščitnice. Prehrana brez joda vodi v hipotirozo, simptome lahko zaznamo kot izčrpanost, depresijo, dvig telesne teže in celo zmanjšanje kogitivnih sposobnosti in slabša motorika. Hipotirozo prepoznamo tudi po izpadanju las in suhi koži. Upočasni se naš metabolizem in posledično se počutimo, kot da smo stalno brez energije in utrujeni.
Dnevno priporočeno je, da konzummiramo vsaj 150mg joda dnevno, nosečnice in doječe matere bi morale uživati še več.
Hrana, bogata z jodom:
- Jajca
So odličen vir beljakovin, vitamina E in A in antioksidantov. Kuhano jajce pa nam prispeva tudi 12mg joda, kar je približno 10% dnevne potrebe po jodu.
- Koruza
En lonček koruze vsebuje 28mg joda, kar je skoraj 20% dnevne potrebe. Vsebuje pa tudi dobro mero vlaknin, vitamina B in beljakovin.
- Suhe slive
10 suhih sliv na dan pokrije 18% joda, oz 26mg. Vsebujejo pa tudi kalij, železo in vitamin K.
- Tuna
Ribe so odličen vir joda, ena konzerva tune nam da približno 17mg joda. Je pa tuna tudi odličen vir kalija, magnezija in selena, o omega-3 maščobnih kislinah pa verjetno ni treba posebej govoriti.
- Fižol
Tisti, ki imate radi filož, vam jod nikoli nebi smel predstavljati problema. 1 lonček fižola vsebuje kar 64mg joda, kar je približno 40% dnevne potrebe. Fižol je pravtako bogat z vlakninami in minerali.
- Organski sir in jogurt
Sir vsebuje približno 12mg joda, organski jogurt pa v enem lončku vsebuje kar 150mg joda. To pomeni, da lahko celodnevno potrebo po jodu pokrijemo že zjutraj z dobrim zajtrkom!
- Krompir
Napisan zadnji, a to še zdaleč ne pomeni, da ni tako pomemben. 1 srednje veliki organski krompir nam da kar 60mg joda, kar pomeni povprečno 40% dnevne potrebe.
Več o hipotirozi in problemu ščitnice pa si lahko preberete tukaj: